Vi måste bryta tystnadskulturen som finns, kvinnor måste ges utrymme att dela sina erfarenheter och vi måste få ett slut på de sexuella trakasserierna och det sexuella våldet - en gång för alla.
Våld i hemmet är inte bara en fråga om en partners (ofta en kvinnas) otrygghet – barn utsätts också, och det är samhällets plikt att i alla hänseenden värna om deras trygghet, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.
Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren skildrar jämställdhetskampen i Finland genom en historisk lins. Framgångarna har varit många, men arbetet för ett jämställt samhälle måste fortsätta.
Så länge vi inte har ett system som sporrar till ett mer jämställt föräldraskap är det kvinnorna i det här samhället som betalar. På prislappen står det bl.a. lägre lönenivå än männen och i slutändan även mindre pension, säger Jungner-Nordgren.
#metoo-kampanjen visar att ingen kvinna är vaccinerad mot epidemin av sexuella trakasserier, skriver förbundsordförande Anna Jungner-Nordgren i Svenska Kvinnoförbundets blogg.
Vi behöver ändra hatbrottslagstiftningen i Finland för att råda bot på ett av vår tids största demokratiproblem: näthat. Denna problematik drabbar särskilt kvinnor, både i det offentliga och privata.
Dagens familjepolitiska modell är en halvmesyr som inte fungerar: papporna har inte stannat hemma längre och huvudansvaret för vård av barn faller fortsättningsvis på mamman, säger Jungner-Nordgren.
- I ett land som säger sig värna om jämställdhet borde ett liv fritt från våld vara det minsta dess invånare kan begära. SFP:s förslag om att grunda tre våldtäktskriscenter och 25 nya skyddshem är med andra ord synnerligen välkommet, säger Jungner-Nordgren.
- För Kvinnoförbundet är feminism en självklar och samtidigt odramatisk term. Feminism handlar om jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter – det är inte svårare än så, säger Jungner-Nordgren.