Svenska Kvinnoförbundets ordförande Carola Sundqvist kräver att föräldraledighetssystemet utvecklas mot 6+6+6-modellen. Modellen skulle göra det enklare för papporna att ta ett större ansvar för att sköta sina barn. Samtidigt skulle den leda till att kvinnor och män är mer jämställda på arbetsmarknaden i och med att arbetsgivarna skulle vänja sig vid att kvinnor och män delar på föräldraledigheten i större utsträckning än idag.
- En jämnare fördelning av föräldraledigheten enligt 6+6+6-modellen skulle främja jämställdheten och välmåendet både inom familje- och arbetslivet. Undersökningar har visat att papporna lättare tar ut den del av föräldraledigheten som är specifikt planerad för dem. I längden kommer modellen också att leda till att löneskillnaderna mellan könen minskar, vilket även betyder bättre pensioner för kvinnorna, säger Sundqvist.
Igår överlämnade föräldraledighetsarbetsgruppen sitt betänkande till social- och hälsovårdsminister Juha Rehula. Arbetsgruppen nådde inte enighet i hur föräldraledigheten ska utvecklas utan presenterar i stället tre olika modeller. Det gemensamma målet som arbetsgruppen kom fram till är att barnen ska kunna skötas hemma till ungefär ett års ålder.
- Den nya regeringen bör skriva in 6+6+6-modellen i regeringsprogrammet och på så sätt ta ansvar för att främja jämställdheten i familjerna och på arbetsmarknaden, konstaterar Sundqvist.
Enligt arbetsgruppen ger de olika modellerna olika höga kostnader, varav 6+6+6 modellen presenteras bli dyrast. Svenska Kvinnoförbundet betonar att det är viktigt att även ta i beaktande de inbesparingar som modellen skulle innebära, så som minskade dagisavgifter och mindre utgifter för hemvårdsstöd. En flexibel 6+6+6-modell skulle även ha indirekta inbesparingar genom att familjernas välbefinnande skulle öka.
För mera information: Carola Sundqvist 044-281 4854.