Dyster rapport om besöksförbud

16.10.2008 kl. 00:00
Pressmeddelande 16.10.2008

Svenska Kvinnoförbundet välkomnar rättspolitiska forskningsinstitutets rapport om besöksförbud. De utvecklingsförslag som rapporten kommer med för att rätta till de brister som förekommer allmänt i utfärdandet av besöksförbud är absolut nödvändiga. Med lagen om besöksförbud ingriper man oftast i våld som har blivit allvarligt i när- och parrelationer. Oftast är det mannen som döms till besöksförbud gentemot sin kvinnliga partner och som måste avlägsna sig från den gemensamma bostaden. I en tredjedel av fallen skyddar man minderåriga barn.

– Barnens säkerhet borde kunna tryggas i alla fall där besöksförbud utfärdas, kräver Eklund. Ur rapporten framgår dock att systemet inte fäster tillräckligt med uppmärksamhet vid barnens ställning. I vissa fall har den person som dömts till besöksförbud rätt att träffa barnen. Beslut som gäller umgängesrätt med barn bör ofta i praktiken fattas av de berörda parterna, ifall barnet inte är skyddat. Enligt uppgifter har dessa möten delvis verkställts utan utomstående övervakning eller på oklara grunder trots hotelser som har riktats mot barnen.

Rapporten avslöjar klara brister i ordnandet av stödtjänster speciellt när besöksförbudet utfärdas av tingsrätten. En kvinna med utländsk bakgrund som hade ansökt om besöksförbud av tingsrätten blev dödad när den som dömts till besöksförbud provocerades av situationen. Rapporten påpekar att det även finns mycket att förbättra vad gäller polisens och domstolarnas instruktioner om att utfärda och motivera förbuden.

– Nästan hälften av de tillfälliga besöksförbuden leder inte till ett egentligt besöksförbud. Detta är en mycket oroväckande tendens, konstaterar Eklund. En central orsak är att den skyddade ofta drar sig ur rättsprocessen. I flera fall finns det skäl att anta att den skyddade har utsatts för påtryckning av den andra parten. Bristerna i lagen bör åtgärdas.

Nu behövs det konkreta åtgärder för att försäkra sig om den skyddades och barnens trygghet, ordna stödtjänster åt de berörda parterna och tilldela resurser för stödtjänsterna. Det är viktigt att de rekommendationer som rapporten presenterar genast leder de till konkreta åtgärder, framhåller Svenska Kvinnoförbundets ordförande Sara Eklund.

Mer information:

Förbundsordförande Sara Eklund 044 503 4074