Svenska Kvinnoförbundet: glöm inte det nordiska samarbetet kring jämställdhet
Svenska Kvinnoförbundet gav 14 april ett utlåtande om utkastet till regeringens jämställdhetsprogram för perioden 2008-2010. Programutkastet är omfattande och ambitiöst och därmed är behovet av resursering, koordinering och utvärdering stort för att implementeringen skall lyckas. De nordiska kontakterna bör också användas i jämställdhetsarbetet.
-Finland kunde skörda frukterna av de strävanden som gjorts för jämställdhet speciellt i de nordiska länderna. Det finns material och praxis som kunde lokaliseras och översättas såväl språkligt som kulturellt till finska och svenska i Finland, säger förbundsordförande Sara Eklund.
Småbarnsfostran, utbildning och läromedel är centrala förmedlare av värderingar i förstärkande eller ifrågasättande riktning. Därför välkomnar Svenska Kvinnoförbundet i sitt utlåtande en integrering av genusperspektiv i alla typer av lärarutbildning och också i andra yrkesgrupper som ofta är i kontakt med barn, t.ex. socionomer, läkare, sjukskötare och studiehandledare.
Svenska Kvinnoförbundet understöder mycket varmt en genusmedveten totalreform av familjeledighetssystemet och att genom riktade åtgärder såsom öronmärkta månader för respektive förälder understöda båda föräldrarnas aktiva deltagande i barnets fostran. I samband med reformen bör kostnaderna för moderskaps- och föräldraledigheten fördelas på alla arbetsgivare. Arbetsgivarnas ansvar för att människor lättare skall kunna kombinera arbets- och familjeliv bör överlag betonas starkare.
-Reformen bör även beakta den mångfald av olika familjer som finns i vårt land och deras rättigheter. Ensamförsörjare är en grupp som måste tas särskild hänsyn till, överlag och speciellt i samband med reformen, påtalar Eklund.
Våld mot kvinnor är ett allvarligt brott mot de mänskliga rättigheterna. Frivillig- och medborgarorganisationer i Finland erbjuder idag mycket av det skydd och den service som finns att få för kvinnor som utsatts för våld. Svenska Kvinnoförbundet kräver en klarare ansvarsfördelning mellan, och nationell koordinering för, aktörer – frivilliga och offentliga – som arbetar med att stöda våldsoffer. Finansiering för tredje sektorns serviceorganisationer bör också tryggas.
-Rättigheten till skydd, stöd och rättvis behandling för våldsoffer skall inte påverkas av bostadsort eller språk utan vara lika för alla överallt i landet, säger Eklund.
Beslut som fattas nära människan har ofta störst inverkan på hennes eller hans liv. Därför är integrering av jämställdhetsperspektiv i kommunens verksamhet lika viktigt som på den nationella nivån. Svenska Kvinnoförbundet påtalar i sitt utlåtande att riktlinjer för jämställdhetsrevision bör utarbetas för att implementera genusperspektiv i kommunal och statlig budgetering.
För mera information:
Ordförande Sara Eklund 044 50 34 074
Generalsekreterare Stina Heikkilä 045 65 79 789