Ur priskommitténs motivering
Mångsidiga konstnären, dramatikern och skådespelaren Harriet Abrahamsson har specialiserat sig på kollaborativt arbete med barn och unga. I hela sitt arbetsliv har hon spelat och skrivit för barn och unga.
I pjäser och böcker som Lilla faster och saknaden, Hilda vet inte att hon är en gris och Hamlet sa det vackrare, där Abrahamsson varit författare, medförfattare och/eller dramaturg, behandlas frågor om identitet, döden och utanförskap ur en ung människas perspektiv.
Harriet Abrahamsson har även fortbildat sig inom konstterapi och är teaterpedagog vid Unga Teatern där hon leder dramaverkstäder för barn. I känsloverkstäderna lär barnen sig att identifiera och hantera känslor. Barnen övar på samspelsfärdigheter för att bli bättre på att lyssna på andra och känna empati.
Harriet Abrahamsson är på flera plan aktiv inom förebyggande arbete mot mobbning, våld och utanförskap. Med anledning av sitt arbete med barn och unga är hon en förtjänt mottagare av Fredrikastipendiet som uppmärksammar individer som strävar efter att skapa en mer rättvis och inkluderande värld.
Om Fredrika Runeberg-stipendiet
Fredrika var författare och en av landets första kvinnliga tidningsredaktörer. I sina skrifter tog hon ställning för ogifta kvinnors rättigheter och kvinnors rätt till skolgång, utbildning och arbete. Samtiden kände ändå Fredrika Runeberg främst som nationalskalden Johan Ludvig Runebergs hustru och som en gästfri värdinna.
Inom Svenska kulturfonden finns Fredrika Runebergs stipendiefond som grundades 1986 på initiativ av fil.dr. Karin Allardt-Ekelund. Fondens syfte är att bevara minnet av Fredrika Runebergs gärning och stimulera till den samhällsmoderlighet som var utmärkande för henne.
Fredrika Runeberg-stipendiet delas varje år ut på Fredrikas födelsedag den 2 september. Stipendiet på 10 000 euro går till förtjänta personer som arbetar i hennes anda.
Stipendiet kan inte sökas, utan mottagaren utses av en stipendiekommitté. Också i år hade allmänheten möjlighet att lämna in förslag till stipendiekommittén.
I kommittén finns representanter för:
Finlands svenska Marthaförbund,
Svenska kulturfonden,
Svenska Kvinnoförbundet och
Svenska folkskolans vänner.
Foto: Jonathan Terlinden/Svenska kulturfonden