I mars godkände riksdagen med tydlig majoritet, 125–49, ett medborgarinitiativ i frågan, ett initiativ som dessförinnan samlat in över 50 000 underskrifter från medborgare. Trots detta meddelade justitieministern kort därefter att lagberedning inte kommer att inledas. Det är första gången som en ansvarig minister vägrar att gå vidare med ett medborgarinitiativ som fått det nödvändiga antalet underskrifter och godkänts av riksdagen.
Detta skapar ett oroande prejudikat där regeringen ställer sig emot riksdagen, det högsta beslutande organet i landet. Grundprincipen är att ministerierna ska bereda och genomföra lagstiftning som godkänts av riksdagen – oavsett åsiktsskillnader inom regeringen eller huruvida ärendet nämns i regeringsprogrammet. Regeringens beslut att bortse från riksdagens vilja strider både mot grundlagen och maktdelningsprincipen, som är en central del av västerländska demokratier. Enligt denna har riksdagen lagstiftande makt, och regeringen ska verkställa riksdagens beslut.
Fallet undergräver även legitimiteten för medborgarinitiativ som institution och väcker tvivel kring medborgarnas möjligheter till inflytande mellan val. Rätten att initiera och underteckna ett medborgarinitiativ är en grundlagsfäst rättighet för alla röstberättigade finska medborgare. Att regeringen vägrar förverkliga folkets vilja – uttryckt genom ett medborgarinitiativ som dessutom godkänts av riksdagen – väcker frågan om vilket verkligt inflytande medborgarna har. Om den direkta demokratin inte respekteras, finns det då någon verklig möjlighet för medborgarna att driva viktiga frågor utanför regeringsprogrammet och mellan val?
I grunden handlar det om maktfördelningen mellan institutioner: systemet med medborgarinitiativ och riksdagens lagstiftande makt måste skyddas i enlighet med grundlagen. Ett förfarande som försvagar rättsstaten och demokratin får inte bli ett prejudikat där makten koncentreras till regeringen. Lagberedning för att förbjuda så kallade omvändelseterapier måste inledas omedelbart, och justitiekanslern måste skyndsamt behandla de klagomål som lämnats in i ärendet.
För mer information:
Silvia Modig, ordförande för Kvinnoorganisationernas Centralförbund
silvia.modig@gmail.com
Salla Kajanmaa, kommunikationsspecialist
salla.kajanmaa@naisjarjestot.fi, 010 582 9664
Observera: Svenska Kvinnoförbundet har översatt uttalandet från finska.