Det Margot Wallström kallade en feministisk utrikespolitik skapar förutsättningar för en jämställd värld, skriver presidentkandidat Nils Torvalds på Kvinnoförbundets blogg.
Vi kommer att jobba hårt för att lyfta jämställdheten på agendan och visa att det är ett av de viktigaste perspektiven i landskapsvalet, skriver Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Tiina Kujala.
- Den största fördelen med den livliga diskussionen om sexuella trakasserier är att från och med nu behöver inte en enda kvinna längre säga "Gör ingenting". Jag tror att höstens initiativ mot sexuella trakasserier och övergrepp kommer att medföra verklig förändring, säger Torvalds.
Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren har återvalts till ordförande för Österbottens jämställdhetsgrupp av landskapsstyrelsen. Gruppens syfte är att främja jämlikhet mellan könen i landskapet Österbotten.
- En samtyckeslagstiftning skulle kanske inte lösa alla problem men kunde vara ett viktigt steg för att komma åt sexualbrott och stärka individens rätt till kroppslig och sexuell integritet, säger Jungner-Nordgren.
Vi måste bryta tystnadskulturen som finns, kvinnor måste ges utrymme att dela sina erfarenheter och vi måste få ett slut på de sexuella trakasserierna och det sexuella våldet - en gång för alla.
Våld i hemmet är inte bara en fråga om en partners (ofta en kvinnas) otrygghet – barn utsätts också, och det är samhällets plikt att i alla hänseenden värna om deras trygghet, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.
Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren skildrar jämställdhetskampen i Finland genom en historisk lins. Framgångarna har varit många, men arbetet för ett jämställt samhälle måste fortsätta.
Så länge vi inte har ett system som sporrar till ett mer jämställt föräldraskap är det kvinnorna i det här samhället som betalar. På prislappen står det bl.a. lägre lönenivå än männen och i slutändan även mindre pension, säger Jungner-Nordgren.