Blogg

På Kvinnoförbundets blogg publicerar vi inlägg som tangerar allt mellan himmel och jord i temaspåren jämställdhet och feminism, ibland skrivna av kvinnoförbundare, ibland av andra. Åsikter och perspektiv i bloggtexterna är skribenternas egna, inte förbundets.

 

EU, rättsstatens obevekliga försvarare

Globaliseringen och digitaliseringen har öppnat upp för alla former av exploatering av känslig information, maktförhållanden och resurser, säger Anna Jungner-Nordgren.Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:13

Det är dags för ett jämställt Europa!

Svenska Kvinnoförbundet lanserar idag sitt EU-valsprogram. Förbundet vill se ett jämställt Europa med särskilda satsningar på trygghet, digitalisering och arbetsmarknad.Läs mera »
07.05.2019 kl. 14:35

Det är dags för 100 kvinnor i riksdagen!

Med nuvarande takt har vi en jämställd riksdag först år 2060. Så här kan vi inte ha det! Det ska sitta minst lika många kvinnor som män i riksdagen, säger Anna Jungner-Nordgren, Svenska Kvinnoförbundets ordförande.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
03.04.2019 kl. 08:27

Barnskötare är guld värda

Nu behövs åtgärder för att möjliggöra fortbildning av barnskötare. Fortbildning på svenska måste garanteras! säger Ulla Achrén.Läs mera »
Ulla Achrén
22.03.2019 kl. 11:19

Normkritik kan rädda liv

Fler flickor känner sig stressade i skolan, fler pojkar får sämre betyg. Arbetsmarknaden är könssegregerad. Fler kvinnor sjukskriver sig på grund av utmattning, fler män utsätts för och begår våldsbrott. Normkritik handlar om att ge människan fler möjligheter, inte färre, säger Runa Ismark.Läs mera »
Runa Ismark
21.03.2019 kl. 08:51

När skolvägen blir en mardröm

Jag vill jobba för ett samhälle där man inte tillåter mobbning eller diskriminering av något slag. Det är viktigt att politikerna står för dessa värderingar, säger Henrik Wickström.Läs mera »
Henrik Wickström
20.03.2019 kl. 09:56

Nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolan!

Jag minns de lägre klasserna i grundskolan. När pojkarna började ”ta för sig”. Tafsa, håna tjejen som först fick bröst, smygtitta in i flickornas omklädningsrum. Det är då skyddet mot sexuella trakasserier måste fungera. Och det ska inte vara någon skillnad på personens kön, alla har rätt till sin integritet, säger Fredrika Åkerö.Läs mera »
Fredrika Åkerö
19.03.2019 kl. 09:47

Jag vill ha en intersektionell feminism!

I vårt jämställdhetsarbete behöver vi se de olika maktordningarna i vårt samhälle och jobba intersektionellt. Vi måste bekämpa alla former av orättvisor om vi ska nå jämlikhet, säger Ramieza Mahdi.Läs mera »
Ramieza Mahdi
16.03.2019 kl. 08:01

Tillåt män som har sex med män att donera blod

Ur ett jämställdhetsperspektiv är det inte rättvist att MSM-personer aldrig får donera blod ifall de lever i ett förhållande, medan resten av befolkningen får donera utan större hinder, säger Viveca Hansson.Läs mera »
Viveca Hansson
15.03.2019 kl. 08:03

Berövad livet

Det har visat sig att i länder där sexköp är lagligt måste man ändå ta hjälp av illegala ligor och metoder för att ha tillräckligt med kvinnor så att det motsvarar efterfrågan. De är inte där på gatan eller bordellen eller baren för att de inte kan tänka sig nåt bättre. De är där för att de är tvingade - av nöden, efterfrågan, hotet eller våldet, säger Nanna Rosengård.Läs mera »
Nanna Rosengård
14.03.2019 kl. 15:55

Rådet nominerar bara män - EU-parlamentariker säger ifrån

Än en gång har rådet nominerat kandidater för toppositioner i EU:s finansvärld, och än en gång är alla män, som så ofta i den branschen. Det är dags att säga ifrån och stå upp för en bättre könsbalans, tycker Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) och Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.Läs mera »
14.03.2019 kl. 12:44

Världen törstar efter feministisk utrikespolitik

Vi behöver sätta in jämställdhet, trygghet för barn och familjer, skola och utbildning, etisk handel, klimatarbete och resursomfördelning i det utrikes- och säkerhetspolitiska arbetet, säger Karin Palmén.Läs mera »
Karin Palmén
13.03.2019 kl. 08:27

Klimatförändringen är en jämställdhetsfråga

Vi bör hålla i minnet att vi inte kan bromsa den globala uppvärmningen utan att samtidigt aktivt jobba för att förbättra jämställdheten, säger Frida Sigfrids.Läs mera »
Frida Sigfrids
12.03.2019 kl. 08:03

Vi måste satsa på de utsatta barnen

Tiotusentals barn mår dåligt i välfärdsstaten Finland. De mobbas, de måste utstå näthat, de får ty sig till psykiatrisk vård och det finns barn och unga som måste gå och lägga sig hungriga. Det är dags för skutan Finland att ändra färdriktning mot mjuka värden, säger Pia-Lisa Sundell.Läs mera »
Pia-Lisa Sundell
09.03.2019 kl. 08:03

En ambitiös familjeledighetsreform är en investeringsprioritering

Vårt nuvarande system utgår från kärnfamiljen som vi är vana vid att den ser ut, trots att det i dag finns en mångfald av familjekonstellationer att ta i beaktande, säger Anna Jungner-Nordgren och Anders Adlercreutz.Läs mera »
08.03.2019 kl. 11:37

En yrkeskunnig och trygg personal är trumfkortet

En familjeledighetsreform skulle innebära flexibilitet i familjen och ett steg för kvinnorna att vara mera delaktiga i arbetslivet. Den ger också papporna mera tid för att vara hemma med sina barn, säger Helena Lesch-SaarinenLäs mera »
Helena Lesch-Saarinen
07.03.2019 kl. 16:31

Mindre burka, mera jobb

De som är intresserade av att jobba för invandrarkvinnors rättigheter borde fokusera på vad de har i plånboken, inte på huvudet, säger Ida Schauman.Läs mera »
Ida Schauman
06.03.2019 kl. 13:52

Ett jämlikt arbetsliv kräver en familjeledighetsreform

En reform av föräldraledigheten är nödvändig av flera skäl. För att vi ska ha ett mer jämlikt arbetsliv. För att vi ska ha en mer konkurrenskraftig ekonomi. Och för att våra familjer – föräldrar och barn – ska må bättre, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.Läs mera »
Anders Adlercreutz
05.03.2019 kl. 07:53

Anita Westerholm vill bli vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Anita Westerholm, 24 år, från Ekenäs i Raseborg kandiderar för posten som vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet. Westerholm studerar juridik och ekonomi, är stadsfullmäktigeledamot och II vice ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg och vill se ett jämställt och välmående Finland.Läs mera »
04.03.2019 kl. 09:58

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle

En kvalitativ mentalvård för alla är en av nyckelfaktorerna för en ökad sysselsättning i ett välmående Finland. Det är dags att vi investerar ordentligt i psykiskt välmående, säger Lotta Keskinen.Läs mera »
Lotta Keskinen
03.03.2019 kl. 08:07

Till alla flickor

Jag vill ha sänkt skatt för mensskydd. Tamponger och bindor ska inte klassas eller beskattas som lyxvaror. Momsen på mens- och inkontinensskydd ska sänkas från 24 procent till 10 procent, säger Bella Alén.Läs mera »
Bella Alén
02.03.2019 kl. 08:02

Regeringen Sipiläs ekonomiska politik har varit ojämställd

Regeringsprogrammet styr i högsta grad politiken. Därför är regeringsprogrammet centralt och därför ska jämställdhetsfrågor tas upp redan i början av förhandlingarna och förhandlas parallellt, säger Barbara Heinonen.Läs mera »
Barbara Heinonen
28.02.2019 kl. 08:01

Ekonomisk jämställdhet kräver beslut

Om vi ser på arbetsmarknaden och på löne- och pensionsutvecklingen är jag övertygad om att familjeledighetsreformen är den reform som är av störst strategisk betydelse och som har de längst gående positiva effekterna på all form av jämställdhet, säger Mikaela Nylander.Läs mera »
Mikaela Nylander
26.02.2019 kl. 08:07

Vård blev vanvård

Nu är det på tiden att äldrevården prioriteras då resurserna fördelas, säger Gunvor Brettschneider.Läs mera »
Gunvor Brettschneider
24.02.2019 kl. 08:03

Dags för trygghet!

Alla har rätt till trygghet, oberoende av vem man är. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet, i skolan, då man rör sig ensam utomhus kvällstid och i alla skeden av livet. Vi får aldrig acceptera ett samhälle där rädsla, kriminalitet eller ojämlikhet påverkar vårt beteende, säger Sari Somppi.Läs mera »
Sari Somppi
21.02.2019 kl. 08:01

Sex utan samtycke är våldtäkt

Jag vill se ett Finland som aktivt bekämpar våld och som efterlever det vi förbundit oss till. Jag vill se ett Finland som tydligt markerar att varje individ har självbestämmanderätt över sin kropp. Ännu finns inte det Finland, säger Anita Westerholm.Läs mera »
Anita Westerholm
19.02.2019 kl. 08:02

Trygga likvärdiga hälsovårdstjänster för alla högskolestuderande

Dagens studerande lider av koncentrationssvårigheter, sömnlöshet, depression och andra psykiska symptom. Alla högskolestuderande bör tryggas likvärdiga hälsovårdstjänster, säger Ulla Achrén. Läs mera »
Ulla Achrén
17.02.2019 kl. 08:12

Vad vi berättar är viktigt

Jämställdhet på arbetsmarknaden innebär att kvinnor och män har likvärdiga möjligheter till karriär och löneutveckling. För mig innebär jämställdhet också att det ska vara möjligt att kombinera yrkesarbete och karriär med familjeliv - oavsett kön, säger Marjo Österdahl.Läs mera »
Marjo Österdahl
14.02.2019 kl. 09:42

Glöm inte mångfalden i familjepolitiken!

”Kvinnor och män är jämställda.” Dessa fem ord tecknade den sittande regeringen för fyra år sen i sitt regeringsprogram. Det är också beskrivande för varför det inte gjordes något åt landets familjepolitik och varför inte arbetsmarknadspolitiken utvecklats i en mer jämställd riktning, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.Läs mera »
Silja Borgarsdóttir Sandelin
12.02.2019 kl. 08:02

Vår dotter Nathalie gör oss stolta varje dag

För snart 22 år sen blev jag mamma för andra gången.  Vi fick en flicka som var perfekt på alla sätt. Redan efter några dagar blev det klart för oss att något var fel och efter en dag hemma blev det ilfart tillbaka till sjukhuset. Det blev en tung tid för en ung familj, jag var 21 år gammal tvåbarnsmor och förstod inte kanske vad allt som berättades innebar, säger Leena Nikkari-Östman.Läs mera »
Leena Nikkari-Östman
10.02.2019 kl. 08:01

Den enes miljon - den andres depression

Då nyheterna om vanvård på äldreboenden basunerades ut blev jag verkligt illa till mods. Naturligtvis gick mina tankar främst till alla de äldre som bor på dessa hem och som utsätts för detta. Men jag blev också att tänka på de som jobbar vid de här hemmen. På vårdarna. På kvinnorna, säger Sandra Bergqvist.Läs mera »
Sandra Bergqvist
07.02.2019 kl. 08:01

Jämlik, trygg och rätt anpassad vård, tack!

Jag tror starkt på vår offentliga social- och hälsovård, som ger alla medborgare en grundtrygghet och en jämlik möjlighet att få vård och hjälp när det behövs, säger Veronica Rehn-Kivi.Läs mera »
Veronica Rehn-Kivi
05.02.2019 kl. 08:03

Jämställda samhällen är framgångsrika samhällen

Nästa riksdagsval knackar redan på dörren och min önskelista för kommande regering är lång. Vi behöver en familjepolitisk helhetsreform, en ny translag och en nationell rapportör för våld mot kvinnor, säger Eva Biaudet.Läs mera »
Eva Biaudet
31.01.2019 kl. 08:07

Om män, skam och jämställdhet

Jag har haft lyckan att växa upp omgiven av fantastiska människor, många av dem män. Men ingen av dem har egentligen någonsin känt att de uppfyllt den klassiska maskulina rollen som så ofta diskuteras idag, säger Simon Granroth.Läs mera »
Simon Granroth
30.01.2019 kl. 08:01

Ett mera jämställt och barnvänligt Finland

Söndagen den 14 april är det riksdagsval. De senaste fyra åren har utgjort ett synnerligen tråkigt undantag i det över hundraåriga arbetet för jämställdheten i vårt land, säger Anna-Maja Henriksson.Läs mera »
Anna-Maja Henriksson
29.01.2019 kl. 07:57

Trygghet och familjeledighets-reformen i topp

Det behövs starka försvarare av flickors, kvinnors och minoriteters rättigheter, Svenska Kvinnoförbundet är en av dem. Vårt valprogram för riksdagsvalet presenterar en plan för hur Finland ska bli världens mest jämställda samhälle. Läs mera »
Petra Qvist-Hämäläinen
22.01.2019 kl. 09:27

Dags för jämställdhet

Politik är ett pusselspel av drömmar, hopp och en vilja att förändra för att förbättra. Min dröm är ett Finland och ett Europa där alla hörs och där alla räknas, oavsett kön eller bakgrund.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
07.01.2019 kl. 10:30