Tilldelar tillräckliga resurser till våldsförebyggande arbete och säkerställer att personal inom skolor, fritidsverksamhet och annan kommunal verksamhet har uppdaterad kompetens för att effektivt förebygga och hantera våld.
Satsar på sektorsövergripande och tväradministrativt samarbete mellan kommuner och välfärdsområden för att effektivisera arbetet med att förebygga våld i nära relationer, och säkerställer att en representant från kommunen ingår i den lokala arbetsgruppen för våldsförebyggande arbete.
Säkerställer att den nya lagen som träder i kraft 2025 om förbud mot medling i fall av våld i nära relationer följs fullt ut. Kommunerna ska erbjuda stöd och skydd till offer, och utbilda personal i att hantera våld i nära relationer enligt de nya riktlinjerna.
Erkänner organisationer som viktiga aktörer och tjänsteleverantörer i det våldsförebyggande arbetet, tar tillvara deras sakkunskap och erfarenhet samt säkerställer tillräckliga resurser för att de ska kunna verka effektivt.
Satsar på att förändra pojkars och mäns attityder genom utbildning och medvetandegörande insatser, för att motverka destruktiva normer och förebygga våld genom att lära sig hantera sina känslor. Samtidigt måste man satsa på att pojkar och män mår bra, då psykisk ohälsa ofta är en bakomliggande orsak till våld. Våld kan endast upphöra om förövarna slutar att begå det.
Stärker insatserna för att förebygga våld bland barn och unga genom att utveckla och införa program i skolor och fritidsgårdar som ökar medvetenheten om våldets konsekvenser.
Genomför fortbildning för anställda inom utbildningssektorn, fritidsverksamheter och andra kommunala tjänster för att bättre identifiera olika former av könsrelaterat våld, särskilt när det gäller att upptäcka offer för människohandel samt barn och ungdomar i riskzonen för tvångsäktenskap och könsstympning.