Finland är ett av de farligaste länderna i EU för kvinnor. Enligt statistik har nästan hälften av alla kvinnor och flickor över 15 år utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, och majoriteten av kvinnor har erfarit sexuella trakasserier under sitt liv. Våldet mot kvinnor sker på alla nivåer – i hemmet, på arbetsplatsen och i skolan.
Vi kräver nu att alla välfärdsområden tar krafttag för att erbjuda lättillgängliga, trygga och kvalitativa stödinsatser till alla kvinnor, oavsett var de bor eller vilken bakgrund de har. Vår vision är att ingen kvinna ska lämnas utan hjälp, och att stöd och skydd ska vara lättillgängligt, kontinuerligt och anpassat efter varje individs behov.
Lättillgängliga tjänster för kvinnor som utsatts för våld: Vi kräver att alla välfärdsområden erbjuder lättillgängliga tjänster för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Stödet ska vara enkelt att hitta och tillgängligt för alla, oavsett var i Finland man bor.
Kontinuitet i SERI-stödcentrens verksamhet: Välfärdsområdena ska utveckla kontinuiteten i SERI-stödcentrens verksamhet för att säkerställa att kvinnor som drabbats av sexuellt våld får högkvalitativ hjälp och stöd.
Finansiering av skyddshemsplatser: Välfärdsområdena måste säkerställa finansiering för skyddshemsplatser som är anpassade för kvinnor med olika funktionsförmåga. Skyddshemmen ska vara tillgängliga och erbjuda stöd till alla, oavsett behov av fysiska anpassningar.
Enhetliga rutiner för att ta upp våld: Välfärdsområdena ska utveckla en enhetlig rutin för att ta upp frågan om våld i parrelationer och hemmet i den allmänna hälsovården, mödrarådgivningen och skolhälsovården. Det ska göras på ett respektfullt och stödjande sätt för att alla som behöver hjälp ska få det.
Ökad medvetenhet om sexuellt våld mot minoritetskvinnor: Vården och socialtjänsten måste ha både kunskap och förståelse för att ge adekvat stöd till kvinnor i minoritetsgrupper som löper särskilt hög risk att utsättas för sexuellt våld. Vi kräver att personalen får utbildning i dessa frågor för att öka medvetenheten och säkerställa att alla får det stöd de har rätt till.
Skydd mot hedersrelaterat våld och könsstympning: Välfärdsområdena måste aktivt arbeta för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och könsstympning som hotar kvinnors och flickors trygghet och hälsa. Vi kräver att riktade insatser och utbildning ges till vård- och socialservicepersonal för att identifiera risker, erbjuda rätt stöd och skydd, samt samarbeta med skolor och andra aktörer för att förebygga dessa typer av våld.
Stöd för kvinnliga flyktingar utsatta för sexuellt våld: Välfärdsområdena ska prioritera och stärka stödtjänster för kvinnliga flyktingar som blivit utsatta för sexuellt våld, så att de får det stöd och skydd de behöver.
Samverkan med organisationer för att förebygga våld: Välfärdsområdena bör aktivt stödja och samarbeta med organisationer inom den tredje sektorn som arbetar med förebyggande av våld mot kvinnor, samt med organisationer som erbjuder stöd till personer som blivit utsatta för människohandel.
Samarbete för att förebygga våld i nära relationer: Välfärdsområdena ska prioritera sektorsövergripande samarbete med kommunerna för att effektivisera arbetet med att förebygga våld i nära relationer och säkerställa kommunalt deltagande i lokala arbetsgrupper för detta ändamål.