I Finland är tillgången till gynekologisk vård ojämnt fördelad, och många kvinnor upplever långa väntetider och underdiagnostisering av tillstånd som vulvodyni, endometrios och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
För att säkerställa att alla kvinnor får rätt vård behövs åtgärder för att göra vården tillgänglig och ekonomiskt överkomlig i hela landet. Detta inkluderar gratis preventivmedel för unga, ökad gynekologisk kompetens på hälsovårdscentraler, samt bättre tillgång till sexualrådgivning och klimakterierådgivning.
Vi kräver en förändring där varje kvinna får den vård och det stöd hon behöver genom hela livet.
Förbättrad tillgång till sexualrådgivning för unga: Välfärdsområdena ska förbättra kvaliteten och tillgängligheten av sexualrådgivning för unga genom att etablera "walk-in"-mottagningar där unga kan samtala med professionella rådgivare utan tidsbeställning. Detta skapar en låg tröskel för att söka hjälp och information.
Gratis preventivmedel för unga: Välfärdsområdena ska erbjuda gratis preventivmedel, som omfattar alla typer av preventivmedel, till alla unga under 25 år för att säkerställa ungas rätt till säkra och effektiva preventivmetoder.
Gratis mensskydd: Välfärdsområdena ska dela ut gratis mensskydd, inklusive menskoppar, genom skol- och studerandehälsovården för att erbjuda hållbara och ekonomiska alternativ för menstruerande elever och studerande.
Öka HPV-vaccinationstäckningen till 100 %: Välfärdsområdena ska arbeta för att fler unga tar HPV-vaccinet enligt det nationella vaccinationsprogrammet. En ökad täckning kan på sikt bidra till att utrota sjukdomar som livmoderhalscancer och stärka folkhälsan.
Livsviktig screening för livmoderhalscancer för alla kvinnor: För att stärka kvinnors hälsa och förebygga livmoderhalscancer måste alla välfärdsområden säkerställa att kallelser till screening skickas ut per post med en angiven tid. Samtidigt behövs riktade informationskampanjer för att öka medvetenheten om screeningens betydelse, särskilt för riskgrupper.
Tillgång till sexualrådgivning och -terapi: Välfärdsområdena ska säkerställa att det finns lättillgänglig sexualrådgivning och möjlighet till sexualterapi vid behov inom hälsovården. Detta ska göra det enklare för individer att få den hjälp de behöver för att hantera frågor kring sexualitet och relationer.
Tillgång till ekonomiskt överkomlig gynekologisk vård: Vi kräver att gynekologisk vård, inklusive tillgång till abort, ska vara ekonomiskt överkomlig och lättillgänglig för alla kvinnor, oavsett bostadsort. Stängningen av förlossnings- och gynekologiska avdelningar, som i Lojo, skapar oacceptabla avstånd och hinder för kvinnor att få den vård de behöver.
Stärk kompetensen inom gynekologi på hälsovårdscentralerna: Vi kräver att kompetensen inom gynekologi på hälsovårdscentralerna stärks, samt att vårdkedjan blir smidigare, för att säkerställa att kvinnor får snabb, korrekt och effektiv gynekologisk vård nära hemmet.
Lättillgängligt gynekologiskt stöd genom alla livsfaser: Vi kräver att gynekologiskt stöd kopplat till alla livsfaser, inklusive klimakteriet, ska vara lättillgängligt och erbjudas i enlighet med varje individs specifika behov.
Motverka stigmatisering av gynekologiska besvär: Vi kräver att stigmatisering av gynekologiska besvär inom vården aktivt motverkas, genom att utbilda vårdpersonal och skapa en mer öppen och förstående attityd mot kvinnor som söker hjälp för sina besvär.
Omfattande klimakterierådgivning: Vi kräver att hälsovårdscentralerna satsar på att erbjuda omfattande klimakterierådgivning för att stödja kvinnor genom denna viktiga livsfas och säkerställa att de får den information och hjälp de behöver för att må bra under klimakteriet.