Psykisk hälsa för alla – trygg, jämlik och nära vård

                             

 

Den psykiska hälsosituationen bland unga är på en oroande nivå, och resultat från THL:s skolhälsoundersökning 2023 visar på en alarmerande utveckling. Särskilt flickor är hårt drabbade, där en tredjedel uppger att de lider av måttlig till svår ångest, och ångestnivåerna har ökat sedan föregående undersökning. En tredjedel rapporterar också om depressionssymtom som varat i mer än två veckor, och trakasserier är en verklighet för många.

Denna utveckling kan inte ignoreras – vi kräver att åtgärder vidtas för att möta de växande behoven av psykisk hälsovård och stöd, för att ge unga, särskilt flickor, den hjälp de behöver för att hantera och förebygga psykisk ohälsa.
 

VÅR VISION: Rätt till snabb och kontinuerlig vård för psykisk hälsa, från ung till gammal 


  • Tillgång till svenskspråkig vård för ungas psykiska hälsa: Välfärdsområdena måste utreda behovet av och skapa särlösningar för att säkerställa tillgången till svenskspråkiga vård- och stödtjänster, med särskilt fokus på att stödja ungdomars psykiska hälsa och välmående. Det är avgörande att tillgången till svenskspråkiga tjänster tryggas för att motverka den ökande psykiska ohälsan bland ungdomar, där flickor ofta upplever sämre välbefinnande än pojkar. 

  • Förkortade vårdköer för mentalvårdstjänster: Vi kräver att tillgången till mentalvård förbättras genom att resurser tillsätts för att förkorta de långa vårdköerna, så att alla, särskilt unga kvinnor och andra utsatta grupper, får den hjälp de behöver utan onödiga dröjsmål.

  • Ökade resurser för mentalvård i skolor och läroanstalter: Välfärdsområdena ska säkerställa att elever på skolor och läroanstalter får tillgång till tillräcklig mentalvård, så att alla unga får den hjälp de behöver för sitt psykiska välbefinnande.

  • Mångsidigt stöd för psykisk hälsa: Vi kräver att välfärdsområdena ska säkerställa ett brett och tillgängligt stöd för psykisk hälsa, som omfattar allt från lågtröskelsamtal till terapeutisk behandling och medicinsk rehabilitering, för att kunna möta individens behov oavsett livssituation.

  • Rimliga avstånd till svenskspråkig mentalvård: Vi kräver att avstånden till svenskspråkig mentalvård ska vara rimliga, för att säkerställa att alla, oavsett bostadsort, har lätt tillgång till den hjälp de behöver för sin psykiska hälsa.

  • Distansbaserad mentalvård: För att öka tillgången till psykiskt stöd och behandling krävs satsningar på att utveckla distansbaserad mentalvård, där det är lämpligt och möjligt, för att ge fler möjlighet att få hjälp.

  • Svenskspråkig vård för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar: Välfärdsområdena ska se över den svenskspråkiga vårdkedjan för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD och autism, för att säkerställa tidig och tillräcklig vård och stöd för barn och unga samt deras familjer, med särskilt fokus på att bättre identifiera symtom hos flickor och kvinnor.

  • Prioritering av ätstörningsvården: Vi kräver att resurserna för ätstörningsvården ökas och prioriteras, för att säkerställa att de som lider av ätstörningar får snabb och effektiv hjälp.